Grundlovsmøde 2010

28. maj 2017

Flaget var hejst og kaffen hældt på kande ved venstres grundlovsmøde i Sunds. Ca. 80 deltagere havde fundet plads i skyggen under træerne i Hanne og Niels Østergaards have. Formanden for Venstre i Sunds Michael Krejberg bød velkommen ved bl.a. at minde om, at man kan få meget ud af at lytte til hvad andre har tænkt. Ikke mindst med de 2 taler det i år var lykkedes at få til Sunds. En tale kan ofte give anledning til eftertanke og samtale. Netop samtalen bygger bro mellem mennesker og fremmer et levende demokrati.

  

Tidligere Næstformand i Landbrugsrådet Gert karkov fra Haderslev var første taler. Gert karkov omtalte det samtalende folkestyre ved at reflektere over hvordan mange samtaler begynder når mennesker mødes. Et neutralt emne at indlede en samtale på er om vejret, og den sluttes gerne med, vi må håbe det holder 

Eller "vi må håbe det bliver bedre i morgen" Med vejret lever vi i håbet. I at have et håb ligger også tvivl.

Hvis man er sikker, skråsikker behøver man ikke noget håb. Tvivl er en forudsætning for håb, og i håbet lever også drømmen, og det er drivkraft i vores hverdag. Men for at have håb og drøm kræves tryghed i form af frihed.

Gert Karkov betonede at vi skal skelne mellem den personlige frihed og så minpersonlige frihed. Det er ikke min, men den personlige frihed, der giver fundamentet for at samfundet kan fungere. Parolen må være Jeg er mig selv; men ikke mig selv nok! 

"Der tales om udkants-danmark, den rådne banan, visne agurk og lignende udtryk fra Superbest grøntafdeling. Alt sammen udtryk der er opfundet af de der ikke bor eller kender de områder, men som holder til i det jeg kunne kalde, den sure citron for nu at blive i terminologien . Det er nu når man står ved kanten man har den bedste udsyn mod det der omgiver en og der hvor påvirkningen i den globaliserede verden kommer fra." sagde Gert Karkov. 

Andre emner som blev omtalt var Centralisering af magten, embedsvældet og folketingets sammensætning hvor 40% af medlemmerne i dag enten er jursister eller økonomer. Der blev talt om ægthed og oprigtighed i det politiske liv, hvem er i grunden indeni .

    

Så var det tid til kaffe og snak før Venstres Næstformand Kristian Jensen vel ankommet øst fra talte. Det var en tale som kredsede om den vanskelige økonomiske situation. Venstre og Regeringen ville ikke lade stå til, men fremlægge og gennemføre en nødvendige og ansvarlig politik.

Genopretningspakken blev omtalt som et nødvendigt initiativ for at sikre dansk økonomi. Kristian Jensen omtalte oppositionens politik som ønsketænkning som eventyret i H.C. Andersens "Fyrtøjet" Blot ved at slå på Fyrtøjet ville pengene komme af sig selv . Sådan er virkeligheden ikke. Kristian Jensen talte om at måle politikerne på konkrete forslag . Demokrati handler også om holdninger og konkrete politiske initiativer, ikke løse forslag. Det skulle man måle politikerne på.